Για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση απαξιώνει πλήρως και παρατίθεται από τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων .

Μάι 15, 2023 | Εθνικά, Επικαιρότητες

Μείζον πολιτικό θέμα προκαλεί η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου, στην εκπομπή του δημοσιογράφου Σωτήρηζου στο τηλεοπτικό κανάλι TRT, για τις γερμανικές αποζημιώσεις, η οποία δηλώνει ουσιαστικά παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα. Μια θέση με την οποία αναθεωρείται ριζικά η κοινή εθνική γραμμή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Είναι απορίας άξιον γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσω του εκπροσώπου της ανακινεί ένα τέτοιο θέμα εθνικής σημασίας, μια κίνηση η οποία προκαλείθύελλα αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είναι να ζητήσουν την παραίτηση Σκέρτσου.

Επίσης είναι ενδιαφέρον ο τρόπος που θα αντιδράσουν ισχυροί παράγοντες της ΝΔ, όπως οΚ.Καραμανλής και ο Α. Σαμαράς οι ίδιοι και πρόσφατα με τους ομιλίες τους για την ημέρα της Ευρώπης στις 9 Μαΐου έθεσαν τα εθνικά θέματα στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός τους. Θα αποδεχτεί την κωλοτούμπα Μητσοτάκη και θα συναινέσουν σιωπηλά ή θα αντιδράσουν σε μια θέση που αλλοιώνει την εθνική φυσιογνωμία της ΝΔ;

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, λοιπόν, δηλώνει ότι το θέμα«αφορά το παρελθόν» , ενώ όπως λέει χαρακτηριστικά «πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω».

«Αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία έχουν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον», σημειώνει ο Άκης Σκέρτσος προσθέτοντας: «Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που κοιτάμε προς τα μπρος».

Όταν ο οικοδεσπότης αναφέρθηκε στο βιβλίο «Γιαβόλ» του Γ.Χαρβαλιά για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, που υπολογίζεται σε 50 δισ.ευρώ.Διαχρονικά ποτέ και καμία κυβέρνηση δεν έχει απεμπολίσει αυτό το δικαίωμα.Αυτό συμβαίνει και με άλλες χώρες.Η Πολωνία ζητά από τη Γερμανία 1,3 τρις ​​την ίδια ώρα που συνεργάζονται στενά, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το ερώτημα που τέθηκε στην Άκη Σκέρτσο για τις γερμανικές αποζημιώσεις, κάτι που δείχνει σήμερα και η εφημερίδα «Δημοκρατία» ήταν: «Γιατί καμία κυβέρνηση δεν ήρθε σε συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης – να έχουμε μια ομοφωνία στη Βουλή – και να πούμε ότι πάμε να το διεκδικήσουμε».

Για να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι το θέμα για την Ελλάδα σήμερα δεν είναι οι γερμανικές αποζημιώσεις, αλλά «η κλιματική κρίση, είναι η ψηφιακή επέλαση, είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση καλών επενδύσεων στην Ευρώπη – να μην χάσουμε την παραγωγική βάση μας. Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία έχουν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον», όπως είπε.

Ολόκληρη η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις γερμανικές αποζημιώσεις:

«Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν την απαξιώνω, ούτε την υποβαθμίζω αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη πολύ σημαντικές, μείζονες προκλήσεις, που έρχονται από το μέλλον.

Είναι η κλιματική κρίση, είναι η ψηφιακή επέλαση, είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση καλών επενδύσεων στην Ευρώπη – να μην χάσουμε την παραγωγική μας βάση. Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον. Και πρέπει να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια.

Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που κοιτάμε προς τα μπρος και, προφανώς, χτίζουμε με πατριωτική ευθύνη – με υπεύθυνο πατριωτισμό – μια πιο ισχυρή Ελλάδα».

«Καταλαβαίνω από την απάντησή σας ότι δεν πρέπει να περιμένουν κάποια σχετική κίνηση», ήταν το σχόλιο του δημοσιογράφου μετά την απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Σημειώνεται ότι από το 1990 και μετά η Ελλάδα είχε λόγο να θέσει προς τη γερμανική πλευρά το ζήτημα, θεωρώντας ότι η συνθήκη «δύο-συν-τέσσερα» (1990) αποτελεί de facto συνθήκη ειρήνης.Όντως το έπραξε, ξεκινώντας από το 1995, ενώ η τελευταία απόφαση για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων έγινε το 2019 με το ψήφισμα της Βουλής και αυτό αποτελεί υποχρέωση κάθε κυβέρνησης.

πηγή

Ανακοινώσεις

0 Comments

Submit a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία Άρθρα

π. Ανανίας Κουστένης: Θα έπρεπε η 29 Μαΐου να είναι ημέρα αργίας και περισυλλογής και πένθους και αγρυπνιών και Θείας Λειτουργίας

π. Ανανίας Κουστένης: Θα έπρεπε η 29 Μαΐου να είναι ημέρα αργίας και περισυλλογής και πένθους και αγρυπνιών και Θείας Λειτουργίας

Θα έπρεπε η 29 Μαΐου να είναι ημέρα αργίας – εδώ κάνουμε αργία και απεργία για το τίποτε – και...