Δούλοι ή Ελεύθεροι;

Μάι 13, 2020 | Θέματα, Θεολογία

Ανοικτή επιστολή του Γιώργου Παύλου προς την Ιεραρχία

της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ανοικτές οι εκκλησίες

την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα

Κοινοποίηση:

Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως

Αρχιεπισκοπές Κρήτης, Αμερικής, Αυστραλίας

Σεβαστοί Πατέρες της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος,

Άγιοι Επίσκοποι,

Επί δυο χιλιάδες χρόνια η Εκκλησία είναι πηγή ελευθερίας από κάθε μορφή φόβου και κάθε μορφή θανάτου.

Ουδέποτε σκεφθήκαμε πηγαίνοντας στην εκκλησία και λαμβάνοντες μέρος στις ιερές ακολουθίες και στην Θεία Κοινωνία, μήπως κολλήσουμε μικρόβια ιούς ή ασθένειες από τους συνανθρώπους μας, τους ιερείς και από την ίδια την Θεία Κοινωνία.

Τώρα αυτό πλέον, μετά από την σημερινή στάση της ιεραρχίας απέναντι στις απαγορεύσεις της πολιτείας, αυτή η εμπιστοσύνη, κλονίζεται επικίνδυνα.

Σήμερα, ξαφνικά και σε έναν μήνα μέσα, η Εκκλησία συκοφαντείται, καταδικάζεται και υποβιβάζεται αδίκως και ψευδώς σε πηγή φόβου και αιτία μετάδοσης ασθενειών.

Γι’ αυτό αμυνόμενος σε αυτήν την έμμεση μεν, πραγματική δε αδικία και συκοφαντία εναντίον της Εκκλησίας του Χριστού, την πηγή της όντως ζωής, της όντως ελευθερίας και της όντως δημοκρατίας, σας απευθύνω την ακόλουθη ανοικτή επιστολή.

Στην επιστολή μου αυτή προσπαθώ να δείξω τρόπους και να πείσω την Ιεραρχία της Εκκλησίας πως είναι λογικό να ανοίξουν οι Εκκλησίες κατά την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα και να μπορούν να μετέχουν οι άνθρωποι που θέλουν, αφού τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας που η Πολιτεία έχει καθορίσει: μάσκες απόσταση ασφαλείας μεταξύ των προσερχόμενων, διαμονή στον εξωτερικό χώρο, στο δρόμο, χρήση μεγαφώνων, κλπ.

Περίληψη

Κατανοώ σαφώς και πλήρως την θέση της Πολιτείας αλλά και της Εκκλησίας για μια αποτελεσματική προφύλαξη του ελληνικού λαού από μια ενδεχόμενη πανδημία που θα μπορούσε να στοιχίσει πολύ περισσότερα ανθρώπινα θύματα, εάν δεν είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα. Λέω δε ενδεχόμενη, διότι πολλοί επιστήμονες, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αμφιβάλλουν για τον όρο πανδημία και θεωρούν τα μέτρα αυτά ακραία και αδικαιολόγητα.

Όμως τώρα όλοι συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο πως στο όνομα του κορωνοϊού καταρρέει η δημοκρατία. Την στιγμή μάλιστα που αίρονται ζωτικές ελευθερίες του ανθρώπου. Συγχρόνως, οι παρενέργειες των μέτρων μπορεί να προκαλέσουν πολύ περισσότερους παράπλευρους θανάτους από τον κορωνοϊό και πολύ μεγαλύτερη παράπλευρη ζημιά απ’ όση ωφέλεια. Γι’ αυτό, η όποια δικαιολογημένη φροντίδα για την υγεία, δεν πρέπει να μας εμποδίσει να δούμε και άλλες πτυχές και παραμέτρους του περιβόητου πλέον αυτού φαινομένου που σχετίζεται με τον κορωνοϊό.

Κυρίως δε, αυτό που εδώ θεωρώ κεντρικής σημασίας θέμα είναι το γεγονός της απαγόρευσης συμμετοχής του λαού σε ιερές ακολουθίες. Αλλά και η γενικότερη τάση, τα τελευταία χρόνια, πλήρους εναρμόνισης της Εκκλησίας με τις εν γένει θέσεις της Πολιτείας σε κρίσιμα θέματα που μας αφορούν όλους ως Έλληνες πολίτες και ως χριστιανούς Ορθόδοξους. Διότι στο όνομα της φροντίδας της υγείας αλλά και του περιβάλλοντος καταρρέει επικίνδυνα στην Ελλάδα και διεθνώς το οικοδόμημα της δημοκρατίας και της ελευθερίας του ανθρώπου και του πολίτη.

Προσωπικά θεωρώ ότι η Πολιτεία, αλλά και η Εκκλησία, εάν υποταχθεί στους πολύ αυστηρούς κανόνες της πρώτης, αμφότεροι οδηγούν τα πράγματα σε ένα πολύ λανθασμένο και ολισθηρό δρόμο, δεχόμενοι να μείνουν κλειστές οι Εκκλησίες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, και μάλιστα την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.

Διότι είναι πολύ πιθανόν κάθε χρόνο ένας νέος ιός να αρκεί για να καταργηθεί κυριολεκτικά η Θεία Λειτουργία στους ναούς παρουσία πιστών. Αυτό σημαίνει πως η Ορθόδοξη Εκκλησία, με την πρόφαση πάντα ενός φυσικού κακού, θεωρείται άχρηστη και μπαίνει σε εποχή διωγμού. Σήμερα, με πολλούς τρόπους έχουμε ήδη αρχίσει να συνειδητοποιούμε πλήρως πως εκδιώκονται οι Έλληνες και ο Χριστός από την Ελλάδα και την ιστορία.

Μάλιστα δε, με σύμφωνη γνώμη και κοινή απόφαση των ελληνικών κυβερνήσεων. Προφανώς αυτό, το να μην λειτουργηθούν οι Έλληνες το Πάσχα, δεν είναι λύση, ούτε αν υποθέσουμε πως αυτό γίνεται στο όνομα της αγάπης. Κινούμαστε σε ολισθηρό και επικίνδυνο έδαφος. Οφείλουμε να υπακούμε στον Θεό πρωτίστως και μετά σε όποια Πολιτεία και ανθρώπινη εξουσία, εάν βεβαίως αυτή δεν μας ζητά να παραβιάσουμε τις βασικές αρχές της πίστης μας στον Χριστό και στην Εκκλησία Του. Διότι στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ελλάδα υπήρξε και υπάρχει μόνο δια της Ορθοδόξου Εκκλησίας και δια του Χριστού. Γι’ αυτό οφείλουμε όλοι, Πολιτεία, Εκκλησία και λαός, από αγάπη στον άνθρωπο, από αγάπη στον Χριστό και στον λαό μας, να επεξεργαστούμε λύση σύμφωνη με τις παρούσες διατάξεις της Πολιτείας, για ιατρική ασφάλεια μη μετάδοσης του κορωνοϊού και να την εφαρμόσουμε άμεσα. Όχι να καταργήσουμε την Θεία Λειτουργία για τον λαό.

Οι ενορίες να οργανώσουν άμεσα ομάδες περιφρούρησης για την εφαρμογή των όποιων μέτρων ασφαλείας.

Μπορούμε να λειτουργούμε σε ανοικτούς χώρους, σε πλατείες και σε γήπεδα, όπου πολύ πιο εύκολα και με την βοήθεια της αστυνομίας θα τηρούνται τα μέτρα ιατρικής ασφάλειας, αφού οι άνθρωποι θα μπορούν να είναι σε μεγάλη απόσταση μεταξύ των.

Μπορούμε ακόμη, να έχουμε μεγάφωνα, και να παραμένουμε εκτός του ναού, μακριά ο ένας από τον άλλο, όσο απαιτούν οι κανόνες ιατρικής ασφάλειας και πρόληψης. Επιπλέον, με ευθύνη της Εκκλησίας θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους σε όσους ανθρώπους προτίθενται να προσέλθουν στις ιερές Ακολουθίες. Έτσι θα υποβοηθήσουμε και το έργο της Πολιτείας στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Ας μην λησμονούμε ότι μετά το ῾Χριστός Ανέστη᾽ μικρό ποσοστό ανθρώπων παραμένει στους ναούς στην υπόλοιπη ακολουθία. Όμως, επ’ ουδενί, δεν μπορούμε αυτές τις άγιες ημέρες να χωρίσουμε από τον Χριστό, από τους επισκόπους και τον ιερό κλήρο. Με τίποτε δεν μπορούμε να χωρίσουμε από την Θεία Λειτουργία και να μείνει αλειτούργητος ο λαός την μεγάλη και Αγία ημέρα της Αναστάσεως του Χριστού. Εμείς, ο Λαός των Ελλήνων και ο λαός του Χριστού, θα είμαστε σίγουρα εκεί στους ιερούς ναούς, ή όπου αλλού, όταν ο Επίσκοπος και ο Ιερός κλήρος μάς καλέσουν να λειτουργηθούμε, παίρνοντας κάθε απαραίτητο μέτρο ιατρικής ασφαλείας για τους συνανθρώπους μας.

Μολονότι, ταπεινά θεωρώ πως, είναι απιστία στο πρόσωπο του Χριστού να θεωρούμε πως μπορούμε να μεταδώσουμε ή να μας μεταδώσουν ασθένεια οι αδερφοί μας στους ναούς και στις ιερές ακολουθίες. Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει πολύ σοβαρά να μας απασχολήσει άμεσα. Διότι η όλη στάση μας αυτό τον καιρό απέναντι στην πανδημία αυτή, που είναι κάτι πολύ λιγότερο φοβερό από άλλες πανδημίες του παρελθόντος, μας έβαλε σε τέτοιο φόβο, ώστε να καταργήσουμε εντελώς την ζωή.

Εάν η αιμορροούσα, με το που άγγιξε μόνον το ένδυμα του Χριστού, θεραπεύθηκε, φαίνεται πως σήμερα, με τις φοβίες αυτές που μας βασανίζουν τόσο πολύ, ότι έχουμε απομακρυνθεί επικίνδυνα από το Ορθόδοξο και Εκκλησιαστικό Φαινόμενο. Φαίνεται πως έχουμε υποβιβάσει την ζωή της Εκκλησίας σε κάτι πολύ κατώτερο απ’ ότι πραγματικά είναι στην αυθεντική Ορθόδοξη διάστασή της. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός, και γνωρίζουμε τα τελευταία δυο χιλιάδες χρόνια της ιστορίας της Εκκλησίας, πως στην Εκκλησία και στις ιερές ακολουθίες υπάρχει Θεία προστασία και δεν μπορούν να μεταδοθούν ασθένειες και ιοί. Ουδεμία μαρτυρία υφίσταται πως στις εκκλησίες μας έχουν αρρωστήσει ποτέ άνθρωποι από μετάδοση ασθενειών. Ούτε η γρίπη, ούτε οι ιοί, ούτε οτιδήποτε άλλο επιβλαβές για τον άνθρωπο μεταδίδεται.

Μάλιστα, η είδηση πως η Ρωσική Ορθόδοξος Εκκλησία έχει καθιερώσει τα ξεχωριστά κουταλάκια και την διαρκή απολύμανση των ιερών σκευών, φανερώνει πως κάτι επικίνδυνο συμβαίνει πλέον και με εμάς τους Ορθοδόξους. Ένας μεγάλος πειρασμός απιστίας έχει διεισδύσει στις ψυχές μας. Μια επικίνδυνη και σε βαθμό προδοσίας εν τοις πράγμασι αμφισβήτηση της Θεότητας του Χριστού εγκυμονείται σε όλα αυτά. Αν ο Χριστός και ό,τι σχετίζεται μαζί Του είναι κάτι το πολύ ανθρώπινο, υποκείμενο στην ανθρώπινη γνώση και επιστήμη, τότε δεν χρειαζόμαστε τον Χριστό. Μας αρκεί η επιστήμη.

Όμως ουδόλως είναι έτσι.

Δυο χιλιάδες χρόνια αδιάκοπης θαυματουργίας του Χριστού εν τη Εκκλησία των Αγίων του, μας δείχνουν πως έχουμε επικίνδυνα εκπέσει από το εμπειρικό και υπερ-εμπειρικό γεγονός της Θεότητας του Χριστού. Βεβαίως, ποια απόδειξη χρειάζεται περί του Χριστού, αφού αυτός είναι το Α και το Ω; Η Αιτία όλων των συμπάντων και η πηγή ζωής για κάθε πλάσμα Του, ορατό ή αόρατο; Πόσο, αλήθεια, προσβάλλουμε και πόσο πληγώνουμε τον Χριστό με το να ζούμε μέσα στον φόβο ενός ιού, ο οποίος, όπως και να έχει το πράγμα, μας ασκεί παιδαγωγία εκ Θεού για να αποδειχθεί η δική μας έλλειψη αγάπης, πίστης και εμπιστοσύνης στον Χριστό; Διότι στην Εκκλησία αίρονται οι νόμοι της ιστορικής και πτωτικής φύσεως και ισχύουν οι εσχατολογικοί νόμοι της Ελευθερίας της Βασιλείας του Θεού.

Για να μην πειράζουμε όμως τον Θεό, ας εφαρμόσουμε χάριν των αδυνάτων στην πίστη, εμάς και των άλλων, τα όποια ιατρικά μέτρα ασφαλείας έχει θεσπίσει η Πολιτεία, στα Σούπερ Μάρκετ, στα λεωφορεία, στις τράπεζες και όπου αλλού. Όχι όμως να φθάνουμε σε τέτοια κρίση πανικού και φόβου και να μην αντιλαμβανόμαστε πως κάτι δεν πράττουμε ορθώς.

Πως δεν σκεπτόμαστε ορθώς και Ορθοδόξως. Από αγάπη λοιπόν προς τους άλλους και για να μην σκανδαλίζουμε κανέναν, ούτε τους εαυτούς μας ούτε τους άλλους, ας ορίσουμε ομάδες εσωτερικής αστυνόμευσης και περιφρούρησης των μέτρων ιατρικής ασφάλειας, όπου και όταν τελούνται οι ιερές Ακολουθίες. Να καθόμαστε ένας-ένας και ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα μέσα και έξω από τον ναό, ή όπου αλλού εσείς θεσπίζετε να γίνονται οι ιερές Ακολουθίες. Ας βοηθήσει σε αυτό και η Αστυνομία.

Ωστόσο, η παρούσα κρίση της πανδημίας, όπως και όλα όσα έχουν προηγηθεί ιδίως την τελευταία δεκαετία μέχρι σήμερα και τα οποία οδηγούν στον αφανισμό των Ελλήνων από την Ελλάδα, μας δείχνουν και άλλα σημαντικά σημεία που πρέπει να σκεφθούμε.

Πρώτον, ότι, όπως και σε παλαιότερες εποχές, η περιφρόνηση του Θεού από τους άρχοντες και τα όποια ιερατεία αλλά και από τους απλούς ανθρώπους, η υπερηφάνεια, η ψυχρότητα και η αδιαφορία των ανθρώπων απέναντι στους πάσχοντες συνανθρώπους των, και η περιφρόνηση της πίστης στον Χριστό, πάντα συνοδεύονταν από παρόμοια φαινόμενα, πανδημίες, φυσικές καταστροφές πολέμους, εισβολές αλλοφύλων, κλπ.

Δήθεν νοιαζόμαστε να μην πεθάνουν συνάνθρωποί μας από τον κορωνοϊό, και κλείνουμε όλη τη χώρα και τις εκκλησίες, αλλά αδιαφορούμε για τις χιλιάδες αυτοκτονιών από τα μέτρα λιτότητας και όσα άλλα επιφέρει μια πολιτική ηγεσία αποκομμένη και εχθρική προς τον λαό της.

Ή ξεχνούμε τις εκατοντάδες χιλιάδες φόνων ετησίως μικρών παιδιών στην κοιλιά των μανάδων των, που συμβαίνουν με επίσημη απόφαση νομιμοποίησης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τους αναισθητοποιημένους προς την ανθρώπινη ζωή πολιτικούς άνδρες. Και τώρα απαγορεύουμε στον ελληνικό λαό να λειτουργηθεί το Πάσχα, δήθεν από συμπόνοια στους ανθρώπους! Ω της υποκρισίας!

Η ομοιότητα όμως της εποχής μας και της κοινωνίας μας με την εποχή του Βυζαντίου παραμονές των δυο μεγάλων Αλώσεων της Κωνσταντινούπολης, της Βασιλίδος των πόλεων, και των εθνικών εκείνων καταστροφών, πρέπει να μας βάλει όλους σε βαθειά περισυλλογή, βαθειά αυτοσυγκέντρωση και μετάνοια. Όχι μόνο τον λαό αλλά και τους άρχοντές του, πολιτικούς, εκκλησιαστικούς και όσους άλλους. Κυρίως, ας προσέξουμε πως η απομάκρυνσή μας από την ακρίβεια της Ορθόδοξης Πίστης, Θεολογίας και παράδοσης, είναι, σήμερα όπως και τότε, κατά την φτωχή μου γνώμη, το κύριο και θεμελιώδες αίτιο των δεινών μας.

Σας θυμίζω την περίφημη και διά της βίας ένωση των Εκκλησιών λίγο πριν από την τελική καταστροφή. Τότε, όπως και τώρα, μια Ελλάδα και ένας Ελληνισμός αποστασιοποιημένοι από την Ακρίβεια της Ορθόδοξης Αλήθειας, όντες προσβολή στην ίδια την ύπαρξή των.

Διότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι το πλήρωμα της Αληθείας περί του κόσμου και περί του Θεού. Επομένως, η όποια περιφρόνηση αυτής της Ορθόδοξης Τελειότητας και η μετακίνησή μας προς την όποια γκρίζα θεολογική και εκκλησιαστική ζώνη θα επιφέρει ακόμη χειρότερα αποτελέσματα απ’ αυτά που μάλλον προειδοποιητικά ζούμε σήμερα.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να διδάξει σε όλους, το φοβερό νόημα της φράσης: ῾῾Ούκ ελάτρευσαν  την κτίσιν οι Θεόφρονες παρά τον κτίσαντα…᾽᾽.

Άγιοι Επίσκοποι και Άγιοι Πατέρες της Ορθοδόξου Εκκλησίας, της Μίας, Αγίας, Αποστολικής και Καθολικής Εκκλησίας, για όλους μας, ιερείς και λαό, ισχύει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η Αγγελική προτροπή προς όλους μας: ῾῾Στώμεν καλώς…᾽᾽.

Αναλυτικότερα

Ακολούθως, σεβαστοί Πατέρες και Άγιοι Επίσκοποι, θέλω να εμβαθύνουμε στην κατανόηση των πραγμάτων που προηγουμένως περιληπτικά περιέγραψα. Διδάσκοντας επί πολλές δεκαετίες φιλοσοφία της επιστήμης, φιλοσοφία της ιστορίας και του πολιτισμού, και δίδοντας συνεχώς αντίστοιχες διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχω αντιληφθεί και διαπιστώσει τα τραγικά αίτια της πολλαπλής κρίσης του σύγχρονου Ελληνισμού. Πρώτο και θεμελιώδες αίτιο, θεωρώ την μη κατανόηση σε βάθος, τόσο από τους απλούς ανθρώπους αλλά κυρίως από τους ανθρώπους που οδηγούν τον λαό μας, είτε ως πολιτική, είτε ως εκπαιδευτική, είτε ως εκκλησιαστική ηγεσία, της φιλοσοφικής, θεολογικής, οντολογικής και υπαρξιακής διαφοροποίησης μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ιδίως την θεολογική διάσταση των πραγμάτων, μολονότι στις δεκαετίες ᾽70 και ᾽80 υπήρξε μια πρωτόγνωρη και άκρως σημαντική θεολογική και πολιτιστική αναγέννηση στην ελληνική κοινωνία, δυστυχώς αυτό το αισιόδοξο και ελπιδοφόρο γεγονός ακολούθως αποδυναμώθηκε και αντικαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό από κάτι ασαφές.

Εννοώ μια εξωτερική ορθόδοξη επένδυση του δυτικού ηθικολογικού και νοησιαρχικού χριστιανισμού. Αντί λοιπόν, αυτή η ελπιδοφόρα αναγέννηση να οδηγήσει την νεοελληνική ιστορία σε κάτι όντως νέο, τελικώς εξανεμίστηκε σε απορρόφηση είτε των Ευρωπαϊκών κονδυλίων και οικονομικών πακέτων κάθε είδους, είτε σε αυτό που σήμερα έχει πάρει δυναμικό χαρακτήρα ως μεταπατερικό και οικουμενιστικό πνεύμα. Το τραγικό δε και επώδυνο για εμένα ως θετικό επιστήμονα αλλά και ως έχοντος φιλοσοφική και λοιπή παιδεία και εμπειρία, είναι το εξής:

Ότι, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία, η Ορθόδοξη εμπειρία και η Ορθόδοξη θεολογία, με κορυφαία και πηγαία εκδήλωση την Θεία Λειτουργία, είναι κάτι επαναστατικά, ασύμμετρα και μοναδικά Αληθές και Ωραίο και σαφώς διακριτό σε Ανατολή και Δύση, αυτό το γεγονός δεν καθορίζει και δεν προσδιορίζει ουσιωδώς τα ελληνικά πράγματα. Απόδειξη αυτού του τραγικού γεγονότος, εκτός πολλών άλλων, είναι και η με τόσο εύκολο, αβίαστο και αβασάνιστο τρόπο παρούσα κρατική απαγόρευση μετοχής του λαού στις ιερές ακολουθίες, ιδίως την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, και η υποταγή της εκκλησιαστικής ηγεσίας σε αυτήν την εύκολη λύση.

Ως επιστήμονας, είμαι βέβαιος πως υπάρχει πολύ πιο ορθή λύση και αντιμετώπιση με κάθε ασφάλεια. Αντίθετα, ακολουθήθηκε η απλοϊκή, εύκολη, έως και ύποπτη λύση του ῾πονάει κεφάλι, κόβεις κεφάλι᾽. Ίσως δε δόθηκε ευκαιρία σε κάποιους και άλλοθι να εκφράσουν το άλογο και παράλογο μίσος των, αλλά και να δείξουν την βαθιά άγνοιά των για το Ελληνικό και Ορθόδοξο Φαινόμενο, το οποίο συγκλονίζει κάθε ευγενή και ευαίσθητο άνθρωπο σε όλο τον κόσμο, όταν το συναντά και το γνωρίζει.

Έτσι διερωτάται κανείς σήμερα:

Τι είναι άραγε ο κορωνοϊός; Κατάρα ή ευλογία;

Τι είναι η αποκάλυψη του Ευαγγελιστού Ιωάννου;

Απόλυτος προορισμός και Προκαθορισμός; Τιμωρία; Παιδαγωγία;

Ή μήπως, κάλεσμα στην ελευθερία της όντως ζωής των τέκνων του Θεού;

Μετά από σταυροφορίες, παγκόσμιους πολέμους και εκατόμβες νεκρών, στα βρικολακιασμένα όνειρα πολιτικών, ιδεολόγων, διανοουμένων και ιδεολογιών, δεξιών, αριστερών, θεοκρατικών, και των δήθεν σωτήρων του ανθρώπου και των δήθεν φιλανθρώπων υβριστών του ανθρώπου, μετά από ποταμούς αιμάτων ανθρώπων ανά τους αιώνες, θυσία στον απάνθρωπο μισάνθρωπο και ανθρωποκτόνο θεό των βαρβάρων, όπως μάς περιγράφει ο Ευριπίδης στην ῾Ιφιγένεια εν Ταύροις᾽, διερωτώμεθα:

Ποιός αλήθεια είναι ο πραγματικός φίλος του ανθρώπου;

Ποιος πονά αληθινά για τον άνθρωπο;

Ποιος πονά και νοιάζεται τον άνθρωπο περισσότερο από τον Σταυρωμένο και Αναστημένο Χριστό και Θεάνθρωπο που προσευχόταν για τους σταυρωτές του;

Και αυτόν τον όντως Σωτήρα και Αληθινά Φιλάνθρωπο και Μανικό Εραστή του ανθρώπου, ανεξαρτήτως εποχής, χρώματος, φυλής κατάστασης, καλού ή κακού, Έλληνα ή Ιουδαίου, μαύρου ή λευκού, Ευρωπαίου, Ασιάτη, Αφρικανού, κλπ, Αυτόν τον Ένα, της Απείρου και Ακτίστου, Αγίας και Υπεραγίας Τριάδος, τον περιφρονούμε σήμερα και αρνούμαστε να τον εορτάσουμε. Τον ξανασταυρώνουμε με την στάση μας και τους φόβους μας. Λες και είναι δύσκολο για Αυτόν που δημιούργησε εμάς και όλα τα σύμπαντα από το μηδέν και το μη όν, και που τα συγκρατεί όλα στο χέρι του και στην αγκαλιά των Ακτίστων και Θείων Ενεργειών Του, να καθαρίσει εν ριπή οφθαλμού το κόσμο του από κάθε ασθένεια και από κάθε κακό. Λες και ποτέ δεν ακούσαμε στα κατάβαθα της καρδιάς μας και της ύπαρξής μας τα συγκλονιστικά λόγια της Εκκλησίας που ψαλεί επί δυο χιλιετηρίδες:

῾῾Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γή κρεμάσας…. ο δρακί την πάσαν έχων κτίσιν…᾽᾽

Αυτήν την συγκλονιστική εμπειρία της Εκκλησίας, αυτήν την Δύναμη Ανακαινισμού, Μεταμόρφωσης και Ζωοποίησης των πάντων την μετατρέψαμε σε πρόφαση ενδοκοσμικής υποκειμενιστικής αυτοβεβαίωσης και εξουσίας, ή την περιφρονήσαμε και την μισήσαμε παντελώς. Ενώ θα έπρεπε, αυτή η εμπειρία να είναι το κέντρο όλης της ζωής μας, πολιτικής, οικονομικής, εκκλησιαστικής και ό,τι άλλο μάς αφορά ως ανθρώπινα όντα και πλάσματα.

Οι Σταυροφόροι, αφού λεηλάτησαν και οργίασαν στην Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη και σε όλη την Ορθόδοξη Ανατολή, προσπάθησαν ακολούθως να μας επιβάλουν τον δικό τους ρυθμό, προσπαθώντας να σταματήσουν τον δικό μας ρυθμό, τον ρυθμό της καρδιάς, όπως θα πει η Σμυρνιά τραγουδίστρια Αγγέλα Παπάζογλου, στα ῾῾Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης, Αγγέλα Παπάζογλου, Τα Χαΐρια μας εδώ᾽᾽.

Ο λαός μας, ο κλήρος, οι Επίσκοποί μας, έχοντας συνείδηση της Ορθόδοξης Αλήθειας αντιστάθηκαν και έσωσαν τον ελληνικό και Ορθόδοξο πολιτισμό. Το ίδιο έπραξαν αργότερα με την Οθωμανική δουλεία.

Σήμερα, οι επίγονοι των Σταυροφόρων σε όλη την ανθρωπότητα επιβάλλουν με σύγχρονους τρόπους τους δικούς τους ρυθμούς που ονομάζονται Παγκοσμιοποίηση. Όμως ας είμαστε βέβαιοι πως οι λαοί του κόσμου πάλι θα αντισταθούν όπως αντιστάθηκαν στου προηγούμενους χρόνους του άθεου Ναζισμού και του άθεου Σοβιετισμού. Και η Ορθόδοξη Ελλάδα έχει προοριστεί από τον Χριστό να προσφέρει εκ νέου τον επαν-ευαγγελισμό των ανθρώπων. Ας μην το ξεχνούμε αυτό. Διότι η Ελλάδα θεωρούμενη στην ιστορία έχει ένα μόνον ουσιώδη λόγο ύπαρξης: να γνωρίσει και να μεταδώσει στους ανθρώπους το ανιδιοτελές της γνώσης των όντων και τον Λόγο Χριστό, δια της Εκκλησίας και δια των Αγίων της. Αυτό έκανε ανέκαθεν η Ελλάδα από την αρχαία εποχή έως σήμερα. Αλλιώς δεν χρειαζόμαστε την Ελλάδα. Κάποιοι μπορεί να την χρειάζονται απλώς για να ασκούν εξουσία επί των ανθρώπων και να αυτοβεβαιώνονται στις πτώσεις και την μικρότητά των. Όσοι όμως γνωρίζουμε, χρειαζόμαστε την Ελλάδα ως τόπο Έρωτος Μανικού, Λόγου, Ομορφιάς, Δικαιοσύνης, Ωραιότητας και κυρίως, και πηγαία, ως τόπο Χριστού. Ως τόπο ηρώων και Αγίων.

Διερωτάται κανείς στην παρούσα πανδημία, που την προφήτευαν επακριβώς οι νέοι παγκόσμιοι φεουδάρχες και που για το καλό μας επιβάλλουν παγκόσμια αστυνόμευση του πλανήτη και κλείσιμο των εκκλησιών:

Μήπως ο Θεός μας προειδοποιεί και μας προστατεύει μέσω του κορωνοϊού από πολύ μεγαλύτερο και παγκόσμιο κακό;

Μήπως ο Θεός στην άπειρη Αγάπη Του στο πλάσμα του το προϊδεάζει για κάτι πολύ χειρότερο, πολύ πιο επικίνδυνο και πιο ανθρωποκτόνο κακό που είναι προ των θυρών της ιστορίας; Αλλά και προ, και μέσα σε, κάθε ένα από εμάς;

Μήπως οι κρύες καρδιές μας, οι πακτωμένες στο άπειρο εγώ μας και λειψές από αγάπη προς κάθε όν και κάθε πλάσμα, ακόμη και προς τους εχθρούς μας, είναι η χειρότερη και αφανής πανδημία που γεννά όλες τις άλλες πανδημίες;

Μήπως όταν εγώ έχω φαγητό, ένδυμα, ασφάλεια, υγεία και ό,τι άλλο καλό και ωραίο, αλλά αδιαφορώ εγκληματικά γι᾽ αυτόν τον κοντινό ή μακρινό γείτονα μου που δεν τα έχει και που δεν έχει που την κεφαλή κλίναι, μήπως, τελικά, εγώ είμαι ο γεννήτορας των επιδημιών και των πανδημιών;

Μήπως εγώ, που έχω γνώση, επιστήμη και τεχνολογία, αντί να τα αξιοποιήσω για το καλό των ανθρώπων και των λαών, αντιθέτως τα χρησιμοποιώ για τον πόλεμο, την εκμετάλλευση και την εξουσία επί των άλλων ανθρώπων, των άλλων λαών, των άλλων ηπείρων, μήπως τελικώς, είμαι εγώ ο πραγματικός αίτιος των πανδημιών και του αφανισμού των συνανθρώπων μου;

Μήπως εγώ, που ανήκω σε όποιο ιερατείο, πολιτικής, οικονομίας, επιστήμης, τεχνολογίας ή ακόμη και θρησκείας, εγώ που έχω χάσει και έχω ξεχάσει την ευθύνη μου απέναντι στο Όλον, στον άνθρωπο και τον Θεό, νικημένος από ένα ή και όλους τους πειρασμούς του πονηρού πνεύματος στο Χριστό στην έρημο, σύρω τον εαυτό μου, τους άλλους και τον κόσμο ολόκληρο στον βάραθρο και στον τόπο των βασάνων;

Επί δυο αιώνες και αφότου δολοφονήθηκε ο Κυβερνήτης και θεμελιωτής της σύγχρονης Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας, έχουμε το παράλογο και εθνικά εγκληματικό γεγονός: Η Ορθόδοξη Εκκλησία από Όλον και Περιέχον έγινε μέρος και περιεχόμενο, ενός κράτους που όλο και περισσότερο αποστασιοποιείται από την Ορθόδοξη ποιότητα και ταυτότητα του λαού του.

Στο κράτος αυτό ο Οικουμενικός Ελληνισμός και η Ορθόδοξη πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά των Ελλήνων και Ρωμηών πολιτών του, αυτά που διατήρησαν αδούλωτο το γένος επί πεντακόσια ή και επτακόσια χρόνια, αν συμπεριλάβουμε την Φραγκοκρατία, αποτελεί όλο και περισσότερο φορτίο δυσβάστακτο και περιττό. Τόσο η Δεξιά όσο και η Αριστερά, η πρώτη συγκεκαλυμμένα, η δεύτερη απροκάλυπτα, δείχνουν όλο και πιο εμφανώς την εχθρότητά των προς την ελληνική και Ορθόδοξη ποιότητα και ταυτότητα, αλλά και προς τον ελληνικό και Ορθόδοξο πολιτισμό των Ελλήνων.

Έτσι, μετά από δυο αιώνες ελεύθερου πολιτικού βίου για πρώτη φορά η Πολιτεία απαγορεύει εν τοις πράγμασι, και με πρόσχημα τον κορωνοϊό, την Θεία Λειτουργία. Απαγορεύει τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος και την τέλεση της Θεμελιώδους και Πηγαίας Εορτής, όχι μόνο για τον Ελληνισμό αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα, την Εορτή των Εορτών και Πανήγυρη Πανηγύρεων της Αναστάσεως του Χριστού. Και όλα αυτά, εξαιτίας μιας λεγόμενης, αλλά αμφίβολης πανδημίας. Μιας πανδημίας που, εάν τα συνεχή και απάνθρωπα Μνημόνια, αλλά και η διπολική κομματική και μονοφυσιτική ανθελληνική πολιτική του κομματικού διπολισμού, δεν είχαν εκδιώξει από την Ελλάδα χιλιάδες νέους επιστήμονες γιατρούς και άλλους, και δεν είχαν οδηγήσει σε κατάρρευση το Σύστημα Υγείας, θα ήταν απλώς μια εποχική επιδημία εύκολα αντιμετωπιζόμενη.

Και δεν λέμε ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος και η κυβέρνησή του δεν πράττουν ορθά, φέρνοντας και λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως όλα αυτά που βιώνουμε σήμερα.

Ορθώς και καλώς λαμβάνονται τα μέτρα αυτά ή και ακόμη αυστηρότερα, εάν χρειαστεί.

Όμως, εάν είναι ανάγκη οι άνθρωποι να πηγαίνουν στα Σούπερ Μάρκετ, στις τράπεζες και στα νοσοκομεία και να μην τους απαγορεύεται κάτι τέτοιο, αλλά να συμβαίνει, αφού λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, πολύ μεγαλύτερη, θεμελιωδέστερη και ζωτικώτερη ανάγκη είναι η τέλεση των ιερών Ακολουθιών.

Ιδίως, την ερχόμενη ύψιστη εορτή των Χριστιανών, που είναι η Μεγάλη Εβδομάδα και η Ανάσταση του Χριστού.

Και ας λαμβάνονται βεβαίως, κατά τις ιερές Ακολουθίες τα πρέποντα μέτρα μη στενού συγχρωτισμού των ανθρώπων.

Εάν η Εκκλησία υποβιβάζεται από την Πολιτεία σε επίπεδο κέντρων διασκέδασης και καφενείων ή εστιατορίων, όπου απαγορεύτηκε, και πολύ ορθώς, η λειτουργία των, τότε αυτή η Πολιτεία σαφώς έχει στόχο την Εκκλησία και τώρα βρήκε την ευκαιρία.

Και εσείς, Άγιοι Πατέρες, δεν πρέπει να αποδεχθείτε, χωρίς να απαιτήσετε κάτι πιο ορθό, πιο λειτουργικό και δίκαιο, αυτές τις εντολές, που, συγκεκαλυμμένα μεν για το καλό μας, αλλά επί της ουσίας και εν τοις πράγμασι, στοχοποιούν και καταργούν την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Διότι κάθε χειμώνα μπορεί μια εποχική ίωση να προβάλλεται ως πανδημία. Άρα καταργείται πρακτικά η μετοχή μας στην Θεία Λειτουργία.

Οι στατιστικές θανάτων και τα απόλυτα μεγέθη, σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και στην Ελλάδα, δείχνουν πως έχουμε μεν ένα νέο είδος ιού που όμως τελικά δεν θα είναι κάτι παραπάνω από μια νέα μορφή εποχικού ιού με ταχύτερο ρυθμό μετάδοσης. Βεβαίως μπορεί να είναι και κάτι εντελώς νέο που να μας ταλαιπωρήσει πολύ περισσότερο από την γνωστή γρίπη. Όμως διαρκώς νέες πληροφορίες ενισχύουν την υποψία πως είναι ένας εργαστηριακά πειραγμένος ιός με πρωτεΐνες ιού νυχτερίδας και γενετικό υλικό άλλων ιών, από ποντίκια ή από κάτι άλλο. Η πληροφορία αυτή είχε δοθεί από την κρατική ιταλική τηλεόραση πριν πέντε περίπου χρόνια και τότε είχε τεθεί το ζήτημα εάν θα πρέπει να επιτρέπεται οι επιστήμονες να κάνουν τόσο επικίνδυνα πειράματα. Πάντως όλη αυτή η ιστορία δεν φαίνεται να είναι κάτι τόσο φυσικό και τυχαίο. Αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος η Ιεραρχία της Εκκλησίας να δει πολύ προσεκτικά τα πράγματα, να μην ακολουθεί και να μην εναρμονίζεται τόσο εύκολα με εντολές που αναιρούν την ίδια την Εκκλησιαστική ζωή. Αντιθέτως, να επεξεργάζεται δικούς της τρόπους και στρατηγικές, προκειμένου να μην αναιρείται η Εκκλησιαστική ζωή με κάθε μορφή αληθούς ή παραφουσκωμένης ή και τεχνητής πανδημίας. Εντέλει, η εποχική γρίπη, όπως δηλώνουν επίσημα οι επιστήμονες, προκαλεί πολλαπλάσιους θανάτους κάθε χρόνο. Αλλά δεν έχει κηρυχθεί σε πανδημία, ούτε προκαλεί τέτοιες απαγορεύσεις και τέτοια παγκόσμια αστυνόμευση. Δεν έχει ποτέ προκαλέσει τόσο πανικό και κλείσιμο των Εκκλησιών. Και αν δούμε άλλες στατιστικές θανάτων, από επιδημικές ασθένειες, εκτρώσεις, φτώχεια, πολέμους, που οι πολυεθνικές προκαλούν χάριν του κέρδους, τότε γίνεται ολοφάνερη η απάτη της παρούσας πανδημίας που σαφώς εργαλειοποιείται με στόχο τον παγκόσμιο έλεγχο των ανθρώπων.

Βεβαίως πρέπει να ληφθούν μέτρα, ακόμη και αυστηρά και αυστηρότερα αν είναι ανάγκη, αλλά όχι κατάργηση του ανθρώπου και της ζωής της ίδιας στο όνομα, δήθεν, της ζωής.

Η Θεία Λειτουργία είναι το κέντρο της ζωής μας. Δεν μπορούμε να την καταργήσουμε. Σε κάθε λιμό, λοιμό και πανδημία η Εκκλησία ήταν παρούσα και στήριζε τον κόσμο. Εξομολογούσε, κοινωνούσε, λειτουργούσε. Δεν κλεινόταν μέσα στα διαμερίσματα και στα σπίτια από τον φόβο της επιδημίας ή και του θανάτου.

Σε δυο προηγούμενες επιστολές μας, προς τον Πρωθυπουργό και προς τον Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχουμε προτείνει το πολύ απλό και ασφαλές: την τέλεση των ιερών ακολουθιών σε ανοικτούς χώρους, σε ναούς ανοικτούς και πλήρως αεριζόμενους, με τον λαό έξω στους δρόμους και σε απόσταση ασφαλείας ο ένας από τον άλλο, όπως βλέπουμε να συμβαίνει στη Σερβία, τη Γεωργία και άλλες Ορθόδοξες χώρες. Μπορούν οι άνθρωποι, για ακόμη μεγαλύτερη προφύλαξη, να καλύπτουν το στόμα τους με κασκόλ, ή ό,τι άλλο, που εμποδίζει την τυχόν διάδοση ιών παθογόνων.

Το ότι οι άνθρωποι δείχνουν κατανόηση και πνεύμα συνεργασίας με τις Υπηρεσίες και τις Αρχές Υγείας αποδεικνύεται και από το γεγονός πως την τελευταία Κυριακή προτού ακόμη αναγγελθούν απαγορευτικά μέτρα, η προσέλευση στους ναούς ήταν μειωμένη στο 10% από άλλες φορές, πριν να έχει υπάρξει θέμα πανδημίας.

Όμως σήμερα, είτε εσκεμμένα και από σχεδίου, είτε σε κάποιο βαθμό εξ ανάγκης, διενεργείται πάντως και εν τοις πράγμασι μια παγκόσμια μεταλλαγή της ανθρωπότητας και του πολιτισμού.

Επιχειρείται η κατάργηση του Θεού και του ανθρώπου. Στο νέο πολυπολιτισμικό, δήθεν, αλλά στην ουσία α-πολιτισμικό μοντέλο της παγκοσμιοποίησης απαγορεύεται σε χώρες, όπως η Αμερική και αλλού, ο δάσκαλος να μιλήσει στο μαθητή για τον Θεό. Αυτό δρομολογήθηκε από την δεκαετία του ᾽70 και έπειτα.

Στην πατρίδα μας εφαρμόζεται το ίδιο μοντέλο με καθυστέρηση. Απαγορεύεται η Ορθόδοξη Παιδεία και η κατήχηση των χριστιανών μαθητών στη χριστιανική πίστη.

Ποιος το αποφάσισε;

Γιατί η ιεραρχία το αποδέχθηκε;

Ρωτήθηκε ο ελληνικός λαός;

Όλα τα δεδομένα μάς δείχνουν πως κάτι σχεδιάζεται πίσω από τις πλάτες των λαών και των ανθρώπων. Επ᾽ ουδενί η Εκκλησία δεν πρέπει να εξυπηρετήσει σχεδιασμούς που καταργούν την ελευθερία και το αυτεξούσιο του ανθρώπου. Επ᾽ ουδενί η Εκκλησία δεν πρέπει να συνηγορήσει στην κατάργηση της Δημοκρατίας στο όνομα, δήθεν, της αγάπης του όποιου κυβερνητικού συστήματος, τοπικού ή παγκόσμιου, προς τους ανθρώπους. Αυτό, για κάθε νοήμονα άνθρωπο, είναι σαφώς ψευδεπίγραφο ενδιαφέρον.

Επιπλέον, σήμερα, που ο ελληνικός λαός είναι αποκλεισμένος στα σπίτια του, μαθαίνουμε πως έχουν ήδη διαμορφωθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια 30 νέα Κέντρα Υποδοχής παράνομων μεταναστών. Ενώ οι Έλληνες απαγορεύεται να βγουν από το σπίτι τους, οι αλλοδαποί έχουν άδεια κυκλοφορίας από την ανατολή μέχρι την δύση του ηλίου.

Βεβαίως, πρέπει αυτοί οι άνθρωποι – αφού, καλώς ή κακώς, βρέθηκαν στην Ελλάδα, να προστατευθούν από ασθένεια, από πείνα, από εξαθλίωση. Όμως, άλλο πράγμα είναι ο ανθρωπισμός και άλλο η εθνική μειοδοσία. Μειοδοσία που συντελείται, μεταξύ άλλων, με το να φέρνουν διαρκώς οι ΜΚΟ του Σόρος και όσων άλλων, μετανάστες, για να μας μετατρέψουν σε άχρωμη πολυπολιτισμική κοινωνία και να μας απαγορεύσουν, στην ουσία, ως εκδήλωση ρατσισμού, δήθεν, το να θέλουμε η Ελλάδα να μην χάσει την διαχρονική ταυτότητά της και να παραμείνει ελληνική και Ορθόδοξη.

Ένα αληθινά ελληνικό και φιλάνθρωπο κράτος πρέπει μεν να τους φιλοξενήσει σε αξιοπρεπείς συνθήκες, αλλά μόνον για όσο χρόνο χρειάζεται μέχρις ότου επιστρέψουν στις πατρίδες των. Όταν, όμως, νομιμοποιούνται τόσο εύκολα, και λαμβάνουν ελληνική ιθαγένεια, καθίσταται σαφές το σχέδιο διωγμού των Ελλήνων και του Χριστού από την Ελλάδα και την ιστορία.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος σήμερα δεν πρέπει επ᾽ ουδενί να συνηγορήσει σε αυτήν την άνωθεν επιβαλλόμενη πολτοποίηση λαών και πολιτισμών.

Η ιστορία θα είναι πολύ αυστηρή προς τους ιεράρχες μας που έδειξαν μειωμένο ζήλο να προστατεύσουν τον Ορθόδοξο ελληνικό λαό, ο οποίος σαφώς έχει τεθεί υπό διωγμό στην ίδια την πατρίδα του. Αυτό είναι έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας που υλοποιείται από Δεξιές και Αριστερές κυβερνήσεις, χάριν της πολτοποίησης ανθρώπων, λαών, πολιτισμών, χάριν μιας παγκόσμιας φεουδαρχίας και δικτατορίας.

Μαθαίνουμε, υψηλά ιστάμενα πρόσωπα που αυτή την στιγμή καθορίζουν το μέλλον του ελληνικού λαού, πως έχουν ως κύρια δραστηριότητά των την μόνιμη εγκατάσταση παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα.

Άλλο ο ανθρωπισμός και το πνεύμα φιλοξενίας, φιλανθρωπίας και ανθρωπιάς, και άλλο η αποδοχή σχεδίων εποικισμού της Ελλάδος με αλλοδαπούς, και διωγμού των Ελλήνων.

Γι᾽ αυτό η Εκκλησιαστική Ιεραρχία πρέπει να επιδείξει πνεύμα σοφίας και να αξιολογήσει δεόντως όλα αυτά τα γεγονότα: Μνημόνια, ανεργία, υπογεννητικότητα, δημογραφική κατάρρευση, ισλαμικός εποικισμός της Ελλάδος, κατάργηση της ιστορίας και παράνομες συνθήκες, Πρεσπών εχθές, και αύριο, πιθανόν, Αιγαίου, Θράκης, ή ό,τι άλλο, κατάργηση της Ορθόδοξης και Ελληνικής Παιδείας στα σχολεία, κατάργηση σήμερα των ιερών Ακολουθιών και αύριο πλήρης κατάργηση των Ελλήνων και της Ορθοδοξίας.

Γι᾽ αυτό η Εκκλησιαστική Ιεραρχία θα πρέπει να προστατέψει το δένδρο που την ανέδειξε και την κρατά. Αυτό το δένδρο λέγεται Ελληνισμός και Ορθοδοξία.

Η δεσποτική μήτρα και τα ιερά άμφια των σεβαστών αρχιερέων συμβολίζουν, μεταξύ άλλων, και την σχέση της Εκκλησίας με το Ορθόδοξο κράτος της Ρωμανίας – Βυζάντιο.

Αυτό πρέπει να είναι ο πνευματικός και πολιτικός προσανατολισμός του ελληνικού λαού και των θεσμών του. Δεν είμαστε επαρχία οθωμανική, όπως προσβλητικά ακούστηκε από επίσημα στόματα.

Είμαστε ο διαχρονικός οικουμενικός κόσμος της Ορθόδοξης και ελληνικής-ρωμαίικης κοινοπολιτείας.

Επί της ουσίας, σήμερα, στην Ελλάδα και παγκόσμια επιχειρείται η παγκοσμιοποίηση του χάους, του φόβου, της αστυνόμευσης, της δουλείας, της φτωχοποίησης και της ανθρωποφοβίας. Επιχειρείται η βίαιη ανάμιξη λαών και πολιτισμών με σκοπό την κατάργηση όλων των εθνικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών ταυτοτήτων, προκειμένου ουδείς να έχει πατρίδα και σύνδεση με το περιβάλλον, τους συνανθρώπους του και την γη του. Διότι έτσι δημιουργούνται όροι, κατάργησης εθνών, δημοκρατιών πολιτισμών και ετοιμάζεται ο δρόμος δημιουργίας μιας απρόσωπης παγκόσμιας κολεκτίβας και ανθρωπομάζας ανθρώπων ρομπότ. Ετοιμάζεται η εποχή του μετα-ανθρώπου.

Οι άνθρωποι θα είναι απλώς αριθμοί, ελεγχόμενοι απολύτως με την νέα τεχνολογία των μικροτσίπ και του 5G, όχι ανθρώπινα πρόσωπα, μοναδικά και ανεπανάληπτα. Όχι εικόνες, μοναδικές και αναντικατάστατες, του Θεού. Όλοι θα είναι ξένοι, αδιάφοροι ή και εχθρικοί μεταξύ των. Οι σκέψεις, τα συναισθήματα, ο ψυχισμός, η βούληση και όλη η προσωπικότητα του ανθρώπου θα καθορίζεται από τα κέντρα κοινωνικής και πολιτικής διαχείρισης. Όλοι θα είναι άτομα και μηχανές απρόσωπες, παραγωγής και κατανάλωσης. Η βίαιη, απάνθρωπη και δαιμονιώδης παρέμβαση και εισβολή της επιστήμης στο DNA του ανθρώπου και των ζωντανών οργανισμών θα μετατρέψει τον άνθρωπο από θεοειδές ελεύθερο και ωραίο πλάσμα του Θεού, ακόμη και με τις όποιες αμαρτίες και τις κακίες του, σε κάτι τερατώδες και απολύτως ελεγχόμενο. Αυτό είναι ένα δαιμονικό πλέον πράγμα. Η ανθρωπότητα χάνει την ανθρωπινότητά της και τίθεται υπό την εξουσία ανθρώπων δαιμονικής έμπνευσης.

Σε όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να συνηγορήσει η Ορθόδοξη Εκκλησία και να γίνει το άλλοθι. Δεν είναι δυνατόν να συνηγορήσουν οι Ορθόδοξοι λαοί. Επείγει η προστασία του ανθρώπου, του πολιτισμού, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ανθρωπιάς στην Ελλάδα και παγκόσμια.

Δεν είναι δυνατόν, Άγιοι Ιεράρχες της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εσείς να αποτελέσετε το άλλοθι αυτού του τερατουργήματος, αυτού του επερχόμενου παγκόσμιου εφιάλτη, και να σκύβετε την κεφαλή σε μια διεστραμμένη και αλλοτριωμένη πολιτική ομάδα, Δεξιά ή Αριστερά, που, εάν λειτουργούσε η Δικαιοσύνη, θα είχε άλλη αντιμετώπιση· που σήμερα έχει εναρμονισθεί πλήρως με τον σύγχρονο παγκόσμιο οικονομικό και όποιο άλλο κατεστημένο και επιβάλλει στον ελληνικό λαό ό,τι επιτάσσει μια παγκόσμια ιδιωτική οργάνωση μέσω της λεγόμενης Νέας Τάξης Πραγμάτων, εις βάρος των λαών και των πολιτισμών. Ας μην ξεχνούμε δε, πως την ίδια ακριβώς ορολογία και μεθοδολογία χρησιμοποιούσε ο Ναζισμός.

Οι Ορθόδοξοι Ιεράρχες και η Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν και είναι πάντοτε το μέτρο του Θεοπρεπούς, του Ορθού, του Ελεύθερου, του Καλού, του Ωραίου, του Δικαίου και του Φιλάνθρωπου. ῾῾Εάν το άλας μωρανθεί εν τίνι αλισθήσεται ο κόσμος;᾽᾽

Αυτόν τον εφιαλτικό κόσμο των εμπνευστών της Παγκοσμιοποίησης, πολύ σαφώς μάς τον περιγράφουν σχεδόν με ύποπτη ακρίβεια, αλλά και χάριν προειδοποίησής μας, οι νέοι προφήτες του Κινηματογράφου, του Διαδικτύου και των βιβλίων μελλοντολογίας. Στρατηγοί και σχεδιαστές αυτής της Οργουελικής και Χαξλεϊκής κοινωνίας, είναι τα μεγάλα ιδιωτικά ιδρύματα μεγιστάνων του χρήματος και τα ιδιωτικά Think Tank, δεξαμενές σκέψης, αλλά και οι πολυεθνικές, που τώρα μάς ετοιμάζουν και υποχρεωτικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Ένα εμβόλιο υποχρεωτικό που σαφώς η ιατρική επιστήμη δεν γνωρίζει ακόμη τις παρενέργειές του. Και αν κοιτάξει κανείς, θα δει πάντα τα ίδια ονόματα παντού. Οι ίδιοι άνθρωποι που μιλούν για μείωση πληθυσμού της γης συγχρόνως λένε πως μας νοιάζονται και πως πρέπει να μας εμβολιάσουν επειγόντως και υποχρεωτικώς, ως ζώα χωρίς λόγο, βούληση και ελευθερία. Εμένα προσωπικά, με ενοχλεί όλο αυτό το σκηνικό, ακόμη και αν πρόκειται για το καλό μου.

Αυτά που ζούμε σήμερα ή αύριο, είναι κάτι που κάποιοι, πολύ ύποπτα, προφήτευαν και προέβλεψαν. Όπως προφήτεψαν τυχαία (;) την πανδημία του κορωνοϊού, δύο μήνες, ή και κάποια χρόνια, πριν συμβεί και υλοποιηθεί το περίεργο αυτό σενάριο, γνωστό σε όλους πλέον ως Συμβάν 201 (Event 201). Αυτά όλα, στην καλύτερη εκδοχή τους, μας καθιστούν ανήσυχους και καχύποπτους για το επερχόμενο μέλλον.

Το χρέος το δικό σας αλλά και όλου του χριστιανικού κόσμου είναι τεράστιο και μοναδικό. Να συμβάλετε μαζί με όλους τους Ορθόδοξους Ιεράρχες και όλους τους χριστιανικούς λαούς να διασωθεί ο παγκόσμιος πολιτισμός, η παγκόσμια ελευθερία, η παγκόσμια ανθρωπιά και η παγκόσμια Δημοκρατία.

Για όσους μελετούμε και γνωρίζουμε, ένα είναι το αληθές. Πως ο χωρισμός της Δυτικής χριστιανοσύνης από την Ορθόδοξη Ανατολή είναι η πηγή και η αιτία όλων αυτών που ζούμε σήμερα. Βεβαίως, η Δύση προσέφερε και καλά στην ανθρωπότητα, όπως η τεχνολογία, η επιστήμη, κλπ. Δεν το αρνούμαστε. Όμως τώρα κατανοούμε πως αυτά τα καλά της Δύσης έχουν υποταχθεί πλήρως ή σε μεγάλο βαθμό στην καταστροφή του ανθρώπου και του πολιτισμού. Έχουν επιστρατευθεί στην απανθρωποποίηση, την ερημοποίηση του πλανήτη και την ρομποτοποίηση του ανθρώπου. Την μεταλλαγή του ανθρώπου σε ζώο. Και βεβαίως, κάποιοι κρατούν για τον εαυτό των την θέση του κυρίαρχου.

Οι Έλληνες είναι πάντα η κινητήρια δύναμη της ιστορίας και του πολιτισμού. Όπως λέει και ο Διονύσης Σαββόπουλος, ῾῾είτε με τις αρχαιότητες, είτε με την Ορθοδοξία, των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλον γαλαξία…, ας μας έχει ο Θεός γερούς πάντα να ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε, με χορούς κυκλωτικούς…᾽᾽

Για όλα αυτά, εάν αποδεχθούμε να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες την Μεγάλη Παρασκευή και το Πάσχα της Αναστάσεως, θα έχουμε γίνει μέτοχοι μιας παγκόσμιας καταστροφής και ενός παγκόσμιου εγκλήματος, εναντίον του Θεού και της ανθρωπότητας. Εάν δεν απαιτήσουμε όλοι οι Έλληνες, κλήρος και λαός να λειτουργούν οι εκκλησίες βάσει όλων των κανόνων ιατρικής ασφαλείας, και όπως περιγράφουμε εδώ και σε άλλες επιστολές μας προς τον Αρχιεπίσκοπο και τον Πρωθυπουργό, διαπράττουμε ιστορικό και μέγα σφάλμα. Αντίστοιχο, με αυτό της βίαιης Ένωσής μας με τον Πάπα, λίγο πριν την Άλωση της Πόλης. Διότι χωρίς την μετοχή του λαού στην Θεία Λειτουργία καθ᾽ όλο το διάστημα της λεγόμενης πανδημίας, και όποιας άλλης δοκιμασίας αύριο ή μεθαύριο, από πού θα αντλεί ο λαός δύναμη να αντέξει ό,τι τον περιμένει; Γι’ αυτό, Άγιοι Επίσκοποι και Άγιοι Ιεράρχες, ακόμη και να το αγνοούμε σήμερα, αύριο όμως θα κατανοήσουμε πως έχουμε διαπράξει αδίκημα μέγιστο προς την ιστορία, προς τον λαό, προς την Εκκλησία και προς τον Θεό. ῾῾Η αγάπη έξω βάλει τον φόβο᾽᾽. Δια της πηγαίας αγάπης στον Θεό και στον άνθρωπο θα νικήσουμε τον κάθε φόβο. Και τότε θα ενεργήσει η Θεία Χάρις.

Εάν Εσείς, ως διάδοχοι των Αγίων Αποστόλων, κι εάν εμείς ως λαός, κλάψουμε και πονέσουμε όλοι μας καρδιακά. Εάν προσευχηθούμε, εάν λιτανεύσουμε τις ιερές εικόνες και τα ιερά λείψανα, όπως έκανε πάντα ο λαός μας σε στιγμές δοκιμασίας, εάν όλοι μαζί προσευχηθούμε στους ιερούς ναούς επίμονα και καρδιακά, τότε θα προκαλέσουμε την Αγάπη του Θεού να δράσει. Και ο Θεός θα ακούσει τον λαό του, έστω και εν αμαρτίαις όντα.

Καλέστε τον λαό του Θεού, να νηστέψει από κάθε κακία και να κλάψει, και καλέστε τον να προσέλθει στις ιερές Ακολουθίες με τάξη και ασφάλεια, να γεμίσουν οι πλατείες και οι δρόμοι και να ακούσουν τις ιερές Ακολουθίες μέσω μεγαφώνων. Είμαι βέβαιος, Άγιοι του Χριστού Επίσκοποι και Ιεράρχες πως, εάν εσείς ζητήσετε από τον Χριστό και την Παναγία να αδρανοποιήσουν, την Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου, τον ιό αυτόν τον επάρατο, κατασκευασμένο ή φυσικό, θα σας ακούσει ο Κύριος. Και τότε θα δείξετε αυτό που πάντα, εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια, συμβαίνει και δεικνύεται στην ιστορία. Πως ο Χριστός είναι Θεός Αληθινός και Παντοδύναμος, Θεός Παντοκράτωρ, ο Βασιλεύς των βασιλευόντων και ο Κύριος των κυριευόντων. Όπως οι φοβισμένοι μαθητές είδαν τον Χριστό να επιτάσσει τον αέρα και την θάλασσα, ῾῾σιώπα, πεφίμωσο᾽᾽ και η φύση να τον υπακούει, και ῾῾εκόπασεν ο άνεμος και εγένετο γαλήνη μεγάλη,᾽᾽ έτσι και εσείς, ως διάδοχοι και μέτοχοι στο Αποστολικό Αξίωμα, στο Όνομα του Χριστού και της Αγίας Τριάδας, στο όνομα των Αγίων, μπορείτε να επιτάξετε τις ασθένειες και τους ιούς να αδρανοποιήσουν κατά την Μεγάλη Εβδομάδα των παθών του Κυρίου και την Αγία και Μεγάλη Κυριακή της Αναστάσεως Του.

Άγιοι του Χριστού, θαρσείτε. Ο Χριστός σάς αναγνωρίζει ως δικούς Του μαθητές και δικούς Του ακόλουθους. Σας αναγνωρίζει και σας ακούει αφού Αυτός ο Ίδιος Αυτοπροσώπως και αοράτως εν Αγίω Πνεύματι σας έχει αναβιβάσει και σας έχει χρίσει στο μέγιστο αξίωμα που μπορεί να φθάσει το ανθρώπινο πλάσμα επί γης και ουρανού. Στο Αποστολικό και ιερατικό αξίωμα των διαδόχων των Αγίων Του Αποστόλων. Θαρσείτε, Άγιοι ιεράρχες της Ορθοδόξου Εκκλησίας και καλέστε τον λαό του Χριστού στις ιερές Ακολουθίες με κάθε απαραίτητο μέτρο προφύλαξης.

Οι κορωνοϊός δεν είναι παντοδύναμος. Υπάρχουν σαφείς τρόποι προφύλαξης απ’ αυτόν, είτε αν είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας είτε αν είμαστε στον ναό και στον περιβάλλοντα χώρο.

Ας πάρουμε όσα μέτρα μας υποδεικνύουν οι επιστήμονες. Όμως ας μην φοβηθούμε και περιφρονήσουμε τις ιερές Ακολουθίες. Διότι έτσι περιφρονούμε τον Χριστό. Συμφωνώ δε απόλυτα και κατανοώ τον Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα που έδειξε θεολογικά πως δεν μετέχουμε της Θείας Λειτουργίας από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις. Και η Θεία Λειτουργία είναι Ο Χριστός εν μέσω ημών. ῾῾Όπου δυο ή τρεις συνηγμένοι εις το εμόν όνομα᾽᾽ μας είπε και μας βεβαίωσε πως θα είναι και ο ίδιος παρών. Ποιά μικρόβια και ποιοί ιοί, Άγιοι ιεράρχες, μπορούν να ισχύουν αν ο Χριστός είναι παρών;

Σήμερα καλείται ο ελληνικός και Ορθόδοξος λαός μας, να εργαστεί, όπως έκανε πάντα κατά το παρελθόν, χάριν όλης της ανθρωπότητας, για την διάσωση της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Ειρήνης, της Ανθρωπιάς και του αλληλοσεβασμού ανθρώπων, λαών και κρατών.

Εσείς, Άγιοι Επίσκοποι και Άγιοι ιεράρχες, οφείλετε να επιτελέσετε ιερό χρέος και να οδηγήσετε τον ελληνικό λαό στην επόμενη ημέρα, αφού διαφύγει και διασωθεί πάλι με την δική σας συμβολή από την παρούσα και παγκόσμια τρικυμία, που μπορεί να μεγαλώσει απρόβλεπτα. Διότι, σεβαστοί ιεράρχες και ποιμένες, δεν είστε δημόσιοι υπάλληλοι ενός κράτους. Είστε η καρδιά, το πνεύμα και η ψυχή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Η Εκκλησία σαφώς δεν ασκεί κοσμική ή πολιτική εξουσία. Ούτε πρέπει να υποτάσσεται σε ανθρώπινες εξουσίες όταν αυτές παραβιάζουν τον Νόμο του Θεού.

Σας θυμίζω τα λόγια της Αντιγόνης προς τον Κρέοντα που του λέει ευθαρσώς: ῾῾εγώ δεν θα υπακούσω στον δικό σου εφήμερο νόμο, διότι έτσι θα παραβώ τους αιώνιους νόμους των θεών.᾽᾽

Αυτή η κληρονομιά, σεβαστοί Πατέρες, μάς βαραίνει και μας υποχρεώνει όλους, λαϊκούς και ιερωμένους, να πράξουμε άξια της ιστορίας μας και του λαού μας.

Σας ομιλώ και σας υπενθυμίζω, Άγιοι ιεράρχες της Ορθόδοξου Εκκλησίας του Χριστού, ως παναμαρτωλός, μογγίλαλος και ελάχιστος που θα έπρεπε μόνο να σιωπά και να ακούει, όσα ουσιώδη και θεμελιώδη που μας αναγκάζουν όλους όσοι γνωρίζουμε να φυλάσσουμε Θερμοπύλες, ακόμη και αν γνωρίζουμε πως θα προδοθούμε από τους σύγχρονους Εφιάλτες.

Ο Μέγας Αλέξανδρος ενοποιεί την ανθρωπότητα από Ανατολή σε Δύση και την προετοιμάζει μέσα από τον ελληνικό πολιτισμό, ποίηση, φιλοσοφία, θεολογία να δεχθεί τον Θεό Λόγο και Μεσσία Χριστό. Να δεχθεί όλη η ανθρωπότητα την Σάρκωση και την Ανάσταση του Χριστού, που δυστυχώς την αρνήθηκε ο εκλεκτός και ηγαπημένος λαός του, αλλά την δέχθηκε, την λάτρευσε και την διέδωσε ο χριστιανικός ελληνικός κόσμος σε όλη τη γη και σε όλη την ιστορία.

Οι τρεις ιστορικές ελληνικές πόλεις, Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια, Κωνσταντινούπολη θα αποτελέσουν την βάση του εξανθρωπισμού και χριστιανικού εκπολιτισμού όλου του κόσμου μέσα από την θεολογία του Υποστατικού και προσωπικά Ζώντος και Δρώντος, Απείρου και Ακτίστου Τριαδικού Θεού. Αλλά και μέσα από την Θεολογία των Ακτίστων και Προσωπικών Ενεργειών, των Καππαδοκών, του Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτου, του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού, του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού και πολλών άλλων μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας, δια των οποίων θα τεθούν οι βάσεις για ένα πραγματικά φιλάνθρωπο και ελεύθερο πολιτισμό, στον οποίο όλοι οι άνθρωποι καλούνται να συμμετάσχουν ως αδέρφια.

Η Δύση, δυστυχώς, θα αποκλίνει από αυτόν τον Ορθόδοξο χριστιανικό πολιτισμό και, αφού τον διαστρέψει, θα διαστρέψει και κάθε τι άλλο, όπως την αρχαία ελληνική επιστήμη, φιλοσοφία και σοφία. Έτσι, ο δυτικός άνθρωπος, τυφλωμένος από την αλαζονεία του και την αυτό-θέωσή του θα οδηγήσει την ανθρωπότητα σε όλα αυτά τα τραγικά που περιγράψαμε και που ζούμε ή θα ζήσουμε.

Διότι σήμερα, ζούμε σαφώς μια καλώς σχεδιασμένη εργαλειοποίηση υπέρ της παγκοσμιοποίησης και καλώς χειραγωγούμενη κρίση πανδημίας, προκειμένου να καταργηθεί παγκοσμίως η Δημοκρατία και η Ελευθερία των ανθρώπων. Κάποιοι μάλιστα, που θεωρούν τους εαυτούς των θεούς επί γης, έχουν αναλάβει πολύ σοβαρά να μειώσουν δραστικά τον πληθυσμό της γης και να εγκαταστήσουν μια παγκόσμια φεουδαρχία. Οι ίδιοι προφητεύουν πως αυτός ο ιός ή ο επόμενος, μπορεί και ο μεθεπόμενος, να μειώσουν δραστικά τον παγκόσμιο πληθυσμό. Γι᾽ αυτό τα έθνη και οι κυβερνήσεις των και όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να αποδεχθούν την παγκόσμια και απόλυτη αστυνόμευση και την παγκόσμια ατομική παρακολούθησή των μέσω της μοντέρνας τεχνολογίας. Θα αποδεχθούν να κλείσουν τις εκκλησίες και να ξεχάσουν την δύναμη του Χριστού στο όνομα της επιστήμης, της τεχνολογίας και της δύναμης του κόσμου. Δηλαδή, να αποδεχθούν, για να ζήσουν όσοι επιζήσουν, μια Οργουελική παγκόσμια δικτατορική εκ των άνω διαχείριση της ανθρωπότητας, μέσω των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής και όσων άλλων.

Ο Ναζιστικός Χιτλερισμός και ο Σοβιετικός Σταλινισμός φαντάζουν πραγματικά ως επινοήματα νηπίων μπροστά στην παρούσα επιχειρούμενη Νέα Παγκόσμια Τάξη πραγμάτων, μολονότι στοίχισαν μερικές εκατοντάδες εκατομμυρίων θυμάτων. Τώρα η επιβαλλόμενη παγκοσμιοποίηση ομιλεί για την ανάγκη δραστικής μείωσης του πληθυσμού, ακόμη και στο ένα τρίτο. Δηλαδή το εγχείρημα της παγκοσμιοποίησης στοχεύει στον αφανισμό των δυο τρίτων του πληθυσμού της γης. Πώς θα γίνει αυτό άραγε; Με φυσικούς θανάτους; Μάλλον αδύνατον. Σαφώς με άλλους τρόπους. Και ας μην ξεχνούμε πως αυτά τα ιδεολογήματα της Παγκοσμιοποίησης όπως και τα προηγούμενα πολιτικά ιδεολογήματα, στο όνομα των οποίων έρευσαν ποταμοί αιμάτων, είναι προϊόντα μιας αιρετικής δυτικής θεολογίας και μιας αιρετικής δυτικής εκκλησιολογίας. Αυτό το έχουν αποδείξει σπουδαίοι δάσκαλοι και ερευνητές, Έλληνες και ξένοι.

Τέλος, Άγιοι πατέρες και σεβαστοί ιεράρχες, είμαι ο τελευταίος όλων των ανθρώπων που θα μπορούσε να συμβουλεύσει το Σώμα των Αγίων Επισκόπων της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Και σας ζητώ να προσεύχεσθε να μου συγχωρεθούν οι άπειρες αμαρτίες μου.

Όμως επειδή καμιά φορά ο Θεός κάνει και τους όνους και τις πέτρες και τα νήπια να μπορούν να ομιλήσουν, θέλω να κλείσω την εκτενή αυτή επιστολή με λίγα λόγια συμβουλευτικά και παραινετικά, με όλο τον προσήκοντα σεβασμό, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος και ως ανάξιο μέλος της Εκκλησίας του Χριστού. Αναγκάζομαι δε να το πράξω αυτό, έχοντας πλήρη συνείδηση της αμαρτωλότητάς μου και της πνευματικής μου ανεπάρκειας.

Αναλαμβάνετε εσείς, Άγιοι Ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, με την απόφασή σας αυτή, την ευθύνη για το ότι, όσοι τυχόν συνάνθρωποί μας αποθάνουν, ώ μη γένοιτο, όχι μόνον λόγω κορωνοϊού, αλλά και από άλλα αίτια, καθ᾽ όλη αυτή την περόδο της απαγόρευσης, θα φύγουν αλειτούργητοι και ακοινώνητοι;

Η αποδοχή, από την Εκκλησιαστική Ιεραρχία, να τελεστούν την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα οι ιερές Ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς συμμετοχή του λαού, συνιστά έγκλημα κατά του Θεού και κατά του Χριστού του, αλλά και κατά του μαρτυρικού λαού μας.

Σεβαστοί Πατέρες και Άγιοι Επίσκοποι, θέλω να σας ομιλήσω ως μογγίλαλος και να σας συμβουλεύσω ως ανάξιος τούτου. Άγιοι Επίσκοποι, σεβαστοί Πατέρες, μην ακολουθήσετε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο. Διότι η ιστορία αλλά και ο λαός του Χριστού θα σας κρίνουν αυστηρά. Ας μην ξεχνούμε πως μαζί με τον Χριστό ο λαός σάς ανέδειξε στο αξίωμά σας. Το ῾῾άξιος!᾽᾽ του λαού είναι αυτό που σας επέτρεψε να είστε αυτό που είστε στο όνομα του Χριστού και της Εκκλησίας Του. Όλοι κρινόμαστε και ουδείς θα αποφύγει την κρίση που ο Χριστός πολλαπλώς επιφέρει για να μας οδηγήσει όλους προς μετάνοια, όσο ακόμη υπάρχει χρόνος μετανοίας.

Σας θυμίζω πως όσοι των Επισκόπων και των ιερέων συνεργάστηκαν με το σοβιετικό δικτατορικό καθεστώς, η ιστορία τους απέρριψε. Αντίθετα, όσοι ακολούθησαν τον δρόμο του μαρτυρίου, όπως ο Μέγιστος Άγιος Λουκάς ο Ρώσσος, ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς και πολλοί άλλοι, η ιστορία και ο Χριστός τους ανέδειξαν σε μάρτυρες, σε αγίους και σωτήρες του λαού των.

Εν αποδεχθείτε ή και συμφωνήσετε να απαγορευθεί ο εορτασμός του Πάσχα και κάθε άλλη Κυριακή εορτή, κάθε φορά που η Πολιτεία θα διατάσσει αναλόγως, θα βρεθείτε στο ίδιο επίπεδο με όσους Ορθόδοξους Επισκόπους και ιερείς συνεργάστηκαν με το σοβιετικό απολυταρχικό σύστημα. Πραγματικά, σας ζητώ συγνώμη για τους λόγους αυτούς. Όμως η εμπειρία και η ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αυτό μας δείχνει.

Η δε δικαιολογία, πως εκείνο ήταν άθεο και εχθρικό καθεστώς, ενώ αυτό τώρα είναι φιλικό στην Εκκλησία, στην πίστη και στους χριστιανούς, που θέλει μάλιστα να μας προστατεύσει από την πανδημία, αυτό είναι παιδαριώδες και απλοϊκό έως και ύποπτο, ακόμη και να το σκεφθεί κάποιος, πολύ περισσότερο να το πιστεύει και να το διακηρύττει. Ιδίως, αν είναι Επίσκοπος της Εκκλησίας. Διότι, ήδη, αυτό το δήθεν χριστιανικό και φιλάνθρωπο κράτος σας έχει απαγορεύσει να πηγαίνετε στα σχολεία και να εξομολογείτε και να διδάσκετε του μαθητές και τα παιδιά του λαού μας. Όταν ένα κράτος αποφασίζει έτσι και όταν απαγορεύει την κατήχηση των μαθητών στην Πίστη και την Διδασκαλία της Εκκλησίας, πως μπορεί να το εμπιστευόμαστε και να συνεργαζόμαστε μαζί του;

Η Μεγάλη Εβδομάδα και η Ανάσταση του Χριστού είναι η βάση και ο λόγος ύπαρξής μας ως λαός και ως άνθρωποι. Μάλιστα δε, ο Χριστός περιμένει, ιδίως αυτή την στιγμή της μάστιγας της επιδημίας, απ᾽ όλο το λαό του πάνω στην γη, και λαός του Χριστού δυνάμει είναι όλη η ανθρωπότητα, να συνειδητοποιήσει πως μπορεί να ζήσει μόνον δια του Χριστού. Του Μόνου Αληθινού και Ζώντος Θεού και Μεσσία του κόσμου. Η Ορθόδοξος Εκκλησία διασώζει δια των Αγίων Επισκόπων, Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών της, την πληρότητα της Αποστολικής διαδοχής και το πλήρωμα της Αλήθειας του Χριστού και του Υποστατικού και Τριαδικού Θεού. Του πληρώματος της Αλήθειας που ο Εις της Τριάδος, γενόμενος επί γής τέλειος άνθρωπος αποκάλυψε σε όλη την ιστορία και σε όλη την ανθρωπότητα, με την Σάρκωσή Του, την Διδασκαλία Του, την Σταύρωση Του και την Ανάσταση Του.

Άγιοι Επίσκοποι και σεβαστοί Ιεράρχες εύχεσθε!

Με τιμή και φιλία,

Γιώργος Παύλος

π. Καθ. Φυσικής και Φιλοσοφίας ΔΠΘ

Ανακοινώσεις

Συνάντηση: Ἔδεσσα, Δευτέρα, 1 Αὐγούστου 2022, 7:30 μ.μ.

Συνάντηση    Ἔδεσσα, Δευτέρα, 1 Αὐγούστου 2022, 7:30 μ.μ. Θεατράκι στό Βαρόσι, Δίπλα στό ἐκκλησάκι, Πέτρου καί Παύλου   Καλοῦμε ὅλους τούς πολῖτες...

Συνάντηση: Λάρισσα Σάββατο 30 Ἰουλίου 2022, 7:30 μ.μ.

Συνάντηση    Λάρισσα Σάββατο 30 Ἰουλίου 2022, 7:30 μ.μ.   Καλοῦμε ὅλους τούς πολῖτες της Λαρίσσης καί ἄλλων πόλεων τῆς Θεσσαλίας στη Καφετέρια Μίνι...

Συνάντηση: Βόλος, Παρασκευή 29 Ἰουλίου 2022, 7:30 μ.μ.

Συνάντηση: Βόλος, Παρασκευή 29 Ἰουλίου 2022, 7:30 μ.μ. Καλοῦμε ὅλους τούς πολῖτες του Βόλου καί ἄλλων πόλεων τῆς Θεσσαλίας στό Θεατράκι στην παραλία...

Συνάντηση καί Ζωντανή μετάδοση: Τρίκαλα, Πέμπτη 28 Ἰουλίου 2022, 7:30 μ.μ.

Συνάντηση καί Ζωντανή μετάδοση:   Τρίκαλα Πέμπτη 28 Ἰουλίου 2022, 7:30 μ.μ. Καλοῦμε ὅλους τούς πολῖτες τῶν Τρικάλων καί ἄλλων πόλεων τῆς Θεσσαλίας...

Συνάντηση καί Ζωντανή μετάδοση: Καρδίτσα, Τετάρτη 27 Ἰουλίου 2022, 7:30 μ.μ.

Συνάντηση καί Ζωντανή μετάδοση:   Καρδίτσα, Τετάρτη 27 Ἰουλίου 2022, 7:30 μ.μ. Καλοῦμε ὅλους τούς πολῖτες της Καρδίτσας καί ἄλλων πόλεων τῆς...

Συνάντηση καί Ζωντανή μετάδοση: Ἰωάννινα, Δευτέρα 25 Ἰουλίου 2022,  8:00 μ.μ.

Συνάντηση καί Ζωντανή μετάδοση: Ἰωάννινα, Δευτέρα 25 Ἰουλίου 2022, 8:00 μ.μ.  Καλοῦμε ὅλους τούς πολῖτες τῶν Ἰωαννίνων σέ ἀνοικτή συζήτηση μέ τόν...

Συνάντηση: Κοζάνη Κυριακή 17 Ἰουλίου 2022  7:00 μ.μ.

Κοζάνη: συνάντηση Κυριακή 17 Ιουλίου 2022 7:00μ.μ. Κοζάνη στό προαύλιο τῶν Ἁγίων Σαράντα στόν λόφο πάνω ἀπό τόν ναό τοῦ Ἁγίου Δημητρίου. Ανάγκη η...

Συνάντηση καί Ζωντανή μετάδοση: Κατερίνη Παρασκευή 15 Ἰουλίου 2022  7:00 μ.μ.

Κατερίνη Παρασκευή 15 Ἰουλίου 2022  7:00 μ.μ. Zωντανη μετάδοση Καλοῦμε ὅλους τούς πολῖτες τῆς Κεντρικῆς Μακεδονίας πού νοιάζονται στήν Περίσταση...

Συναντήσεις: Πολιτική Ἑνότητα καί Ἐθνικό Ψηφοδέλτιο. στίς Πόλεις: Σέρρες, Πέμπτη 7 Ἰουλίου. Καβάλλα-Δρᾶμα: Παρασκευή 8 Ἰουλίου. Ξάνθη: Σάββατο 9 Ἰουλίου. Κομοτηνή: Κυριακή 10 Ἰουλίου 2022

Ἐπείγουσα Ἀνακοίνωση σέ ὅλους τούς φίλους τοῦ Δικτύου Ἑλληνισμοῦ Α.Το Δίκτυο Ἑλληνισμοῦ μαζί μέ τούς φίλους του στήν Κεντρική καί Ἀνατολική...

Παρουσίαση τῆς πρώτης ἀγωγῆς ἀποζημίωσης πού κατατέθηκε γιά τό διοικητικό πρόστιμο τῶν 100 εὐρώ στούς πολῖτες ἄνω τῶν 60 ἐτῶν.    Πέμπτη 7 Ἰουλίου 2022 9:30μ.μ.

Ἔκτακτη ἐκπομπή:.   Παρουσίαση τῆς πρώτης ἀγωγῆς ἀποζημίωσης πού κατατέθηκε γιά τό διοικητικό πρόστιμο τῶν 100 εὐρώ στούς πολῖτες ἄνω τῶν 60 ἐτῶν. ...

Πολιτειολογία

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠ.Ε.Σ. 27 Μαρτίου 2022 Λάρισα

Γ Υπερκομματικό Παγκόσμιο  Ελληνικό Συμβούλιο «ΥΠ.Π.Ε.Σ.» ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Η Συντονιστική Επιτροπή για τη συγκρότηση του ΥΠ.Π.Ε.Σ....

Ὑπερκομματικό Παγκόσμιο Ἐθνικό Συμβούλιο ΥΠ.Ε.Σ.

Γιά τήν ἐπανίδρυση τῆς Ρωμανίας καί τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας Εισαγωγή Τό σύγχρονο πρόβλημα τοῦ ἀνθρώπου, τῆς Ἑλλάδας καί τοῦ κόσμου, εἶναι...

Πανδημία

Συνάντηση: Ἔδεσσα, Δευτέρα, 1 Αὐγούστου 2022, 7:30 μ.μ.

Συνάντηση    Ἔδεσσα, Δευτέρα, 1 Αὐγούστου 2022, 7:30 μ.μ. Θεατράκι στό Βαρόσι, Δίπλα στό ἐκκλησάκι, Πέτρου καί Παύλου   Καλοῦμε ὅλους τούς πολῖτες...

Συνάντηση: Λάρισσα Σάββατο 30 Ἰουλίου 2022, 7:30 μ.μ.

Συνάντηση    Λάρισσα Σάββατο 30 Ἰουλίου 2022, 7:30 μ.μ.   Καλοῦμε ὅλους τούς πολῖτες της Λαρίσσης καί ἄλλων πόλεων τῆς Θεσσαλίας στη Καφετέρια Μίνι...

Συνάντηση: Βόλος, Παρασκευή 29 Ἰουλίου 2022, 7:30 μ.μ.

Συνάντηση: Βόλος, Παρασκευή 29 Ἰουλίου 2022, 7:30 μ.μ. Καλοῦμε ὅλους τούς πολῖτες του Βόλου καί ἄλλων πόλεων τῆς Θεσσαλίας στό Θεατράκι στην παραλία...

Συνάντηση καί Ζωντανή μετάδοση: Τρίκαλα, Πέμπτη 28 Ἰουλίου 2022, 7:30 μ.μ.

Συνάντηση καί Ζωντανή μετάδοση:   Τρίκαλα Πέμπτη 28 Ἰουλίου 2022, 7:30 μ.μ. Καλοῦμε ὅλους τούς πολῖτες τῶν Τρικάλων καί ἄλλων πόλεων τῆς Θεσσαλίας...

Συνάντηση καί Ζωντανή μετάδοση: Καρδίτσα, Τετάρτη 27 Ἰουλίου 2022, 7:30 μ.μ.

Συνάντηση καί Ζωντανή μετάδοση:   Καρδίτσα, Τετάρτη 27 Ἰουλίου 2022, 7:30 μ.μ. Καλοῦμε ὅλους τούς πολῖτες της Καρδίτσας καί ἄλλων πόλεων τῆς...

Συνάντηση καί Ζωντανή μετάδοση: Ἰωάννινα, Δευτέρα 25 Ἰουλίου 2022,  8:00 μ.μ.

Συνάντηση καί Ζωντανή μετάδοση: Ἰωάννινα, Δευτέρα 25 Ἰουλίου 2022, 8:00 μ.μ.  Καλοῦμε ὅλους τούς πολῖτες τῶν Ἰωαννίνων σέ ἀνοικτή συζήτηση μέ τόν...

Συνάντηση: Κοζάνη Κυριακή 17 Ἰουλίου 2022  7:00 μ.μ.

Κοζάνη: συνάντηση Κυριακή 17 Ιουλίου 2022 7:00μ.μ. Κοζάνη στό προαύλιο τῶν Ἁγίων Σαράντα στόν λόφο πάνω ἀπό τόν ναό τοῦ Ἁγίου Δημητρίου. Ανάγκη η...

0 Comments

Submit a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Τελευταία Άρθρα