Δωροδόκοι και δωρολήπται αμφοτέρων των κομμάτων διέφθειρον και συνδιεφθείροντο φανερά (Σ. Ξένος, 1881)

Ιούν 30, 2023 | Ιστορία

Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ήτοι Η ΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΫΛΟΝ υπό Στεφάνου Ξένου

Στις 20.10.1891 επανατυπώθηκε στην Αθήνα η εφημερίδα «ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΟΣ ΑΣΤΗΡ». Ήταν η εφημερίδα που έβγαζε ο Στέφανος Ξένος επί δυο χρόνια στο Λονδίνο (1860-62). Ο Στ. Ξένος υπήρξε γόνος πρωταγωνιστών της Επανάστασης. Γεννημένος στην Σμύρνη το 1821, ήταν μια από τις μεγάλες προσωπικότητες της Ελλάδας του 19ου αιώνα στο χώρο της πολιτικής, του επιχειρηματικού πνεύματος, της λογιοσύνης. Ανήκε στο «αγγλικό κόμμα», ενώ ο πατέρας του Θεόδωρος και ο θείος του Εμμανουήλ υπήρξαν συνεργάτες του Αλ. Μαυροκορδάτου. Ανήκε δηλαδή στην δημοκρατική παράταξη και στο διάστημα 1860-62 πρωτοστάτησε στην εκδίωξη του βασιλιά Όθωνα.

Ιδού λοιπόν τι έγραφε στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας ο Στέφανος Ξένος, μέσα από το μυθιστόρημα «Ο διάβολος εν Ελλάδι» που δημοσίευε σε συνέχειες:

Δείτε πώς συνόψιζε το θέμα του ο ίδιος ο Ξένος

Το 1829 ο Καποδίστριας είχε φροντίσει ώστε ο ψηφοφόρος να δίνει τον παρακάτω όρκο ενώπιον ιερέως:

Εν ονόματι της Παναγίας και Αδιαιρέτου Τριάδος ορκίζομαι ενώπιον του θυσιαστηρίου του Θεού της αληθείας, να μη δώσω την ψήφον μου, ούτε δια φιλίαν, ούτε δια μίσος, ούτε δια φόβον ζημίας, ούτε δι’ ελπίδα προσωπικού κέρδους, αλλά κατά την συνείδησίν μου, και χωρίς καμμίαν προσωποληψίαν.

πηγή

 

Ανακοινώσεις

0 Comments

Submit a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία Άρθρα