Ανοιχτή Επιστολή Διαμαρτυρίας

για την αντικανονική απομάκρυνσή του π. Αντωνίου Στυλιανάκη

από τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Λάβαμε διαδικτυακά το ακόλουθο μήνυμα (27/6/2021), που αφορά τον π. Αντώνιο Στυλιανάκη, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Γράφει ο συντάκτης του μηνύματος, προτρεπτικά: «θερμή προσευχή για τον πατέρα Αντώνιο Στυλιανάκη, ο οποίος διώκεται συστηματικά εδώ και καιρό κι από αύριο δεν θα λειτουργεί στον Αγ. Αθανάσιο και δεν θα ανήκει σε άλλη ενορία. Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης θα καθορίζει κάθε εβδομάδα…ΑΝ και ΠΟΥ θα λειτουργήσει…. Ας επιτρέψει ο καλός Θεός ό,τι καλύτερο για τον στοργικό ποιμένα μας και τον Άξιο Λευϊτη Του! Ει ο Θεός μεθ’ ημών…. ΟΥΔΕΊΣ καθ’ ημών…..!».

Ακολούθως, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον π. Αντώνιο, ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός της κλήσης του από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, όπου του επεδόθη εγγράφως απόφαση ότι, από εδώ και στο εξής, θα τελεί στη διάθεση της Μητροπόλεως, χωρίς σταθερή ενοριακή έδρα και μάλιστα με την (έγγραφη) προτροπή περί αλλαγής Μητροπόλεως σε διάστημα το πολύ 30 ημερών!

Τούτη η ανεξήγητη στάση απέναντι σε έναν καταξιωμένο Πνευματικό, ο οποίος στηρίζει και εμπνέει τόσο κόσμο, στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, φανερώνει ότι όλες αυτές οι ενέργειες εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δίωξης του προσώπου του από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Διότι, ο π. Αντώνιος, καθόλη τη διάρκεια των μέτρων covid, δεν συνηγόρησε στην εφαρμογή αντικανονικών μέτρων εντός των Ιερών Ναών, δηλαδή μέτρων που αντιτίθενται 2

στους Ιερούς Κανόνες, στο Νόμο και στο Σύνταγμα της Ελλάδας. Αντίθετα, εφάρμοσε τα προβλεπόμενα στους Ιερούς Κανόνες τα οποία κατοχυρώνονται εκ του Συντάγματος και εκ του Νόμου (βλ. χαρακτηριστικά άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος) .

Ο π. Αντώνιος «επόμενος τοις Αγίοις Πατράσι», καθόλη τη διάρκεια των μέτρων covid στήριξε την Πίστη των Χριστιανών στην παντοδυναμία του Υιού του Θεού και όχι στη φοβία του κορωναϊού. Με σθένος και παρρησία διακήρυττε το αυτονόητο εκκλησιαστικώς, περί του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, που αγιάζει τον άνθρωπο ολοτελώς, δηλαδή ψυχικώς και σωματικώς, «εις ίασιν ψυχής τε και σώματος».

Όλη αυτή η δίωξη που υφίσταται έρχεται σε αντίθεση και με το άρθρο 37, παράγραφος 7, του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (Νόμος 590/77), όπου εκεί σημειώνεται, ότι τακτικός εφημέριος μετατίθεται ή με αίτησή του ή με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ή λόγω επιβληθείσας τελεσίδικης ποινής εκ του Συνοδικού Δικαστηρίου. Στην περίπτωση του π. Αντωνίου δεν υφίσταται κάποιος από τους τρεις λόγους. Συνεπώς, το έγγραφο περί διαθέσεως του κρίνεται νομικά έωλο, ηθικά δε απαράδεκτο.

Η απόφαση, λοιπόν, απομάκρυνσής του από τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου εκκλησιαστικά κρίνεται ως πειρασμική, δημιουργώντας μεγάλο σκανδαλισμό στους πιστούς, για τον οποίο ο Κύριος τονίζει ότι «ουαί […] δι’ ου το σκάνδαλον έρχεται» (ΜτΘ, 18,7). Για δε το νομικό μέρος η εν λόγω απόφαση είναι παντελώς αβάσιμη και έωλη.

Κατόπιν τούτων, απαιτούμε, ως Σώμα της Εκκλησίας του Χριστού, την παραμονή του π. Αντωνίου Στυλιανάκη στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, προς συνέχιση της στήριξης των πιστών και επιφυλασσόμαστε για επικείμενη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Προς αποκατάσταση της διασαλευθείσας τάξεως και προς αποφυγή ευρύτερου σκανδαλισμού, αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες.

Η συντακτική ομάδα

του «Δικτύου Ελληνισμού»

______

Προτρέπουμε τους φίλους και γνωστούς μας

α)Να πάρουν τηλέφωνο στην Ι.Μ. Θεσ/νίκης και να διαμαρτυρηθούν έντονα αλλά κόσμια

β)Να κατεβάσουν στον υπολογιστή τους την επιστολή και να την αποστείλουν στην Μητρόπολη από το προσωπικό τους mail.

 

κατεβασμα επιστολησ
στοιχεια ι.μ. θεσσαλονικησ

__________________

Ἀπελευθέρωση καί Ἔνωση ὅλων τῶν Ἑλλήνων

 

Κυριακή 11 Ἰουλίου 2021  10:00 μ.μ.

 

Τό Δίκτυο Ἑλληνισμοῦ καλεῖ ὅλους τούς Ἕλληνες σέ δημόσια συζήτηση

 

Μέ θέμα:

Ἀπελευθέρωση καί Ἔνωση ὅλων τῶν Ἑλλήνων

Παρουσίαση μηνυτηρίου ἀναφορᾶς κατά παντός ὑπευθύνου.

 

Ἀνοικτή ἐπιστολή στό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως καί στήν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος.

 

Εἶναι σαφές πῶς κάποιοι ἐτοιμάζουν νέο διχασμό τῶν Ἑλλήνων μέ βάση τά ἐμβόλια.

Ἀκόμη ἐτοιμάζουν νά κλείσουν τήν Ἑλλάδα γιά τούς ἀνεμβολίαστους καί νά ἀπαγορεύσουν

Τήν ἐλεύθερη κίνηση τῶν Ἑλλήνων μέσα στην χώρα μας.

Ἡ Ἐνότητα καί ἡ συνέργεια τοῦ Ἑλληνισμοῦ εἶναι ὁ μόνος δρόμος γιά νά σωθεῖ ἡ Ἑλλάδα, ὁ
Ἑλληνικός λαός καί ὁ Ἑλληνικός καί Ὀρθόδοξος πολιτισμός

Πρίν νά εἶναι ἀργά ἀς ἀφυπνισθοῦν ὅλοι οἱ Ἕλληνες καί ἀς ἀντισταθοῦν μέ τόν ὀρθό τρόπο.

Εἶναι τραγικό νά μήν διδάσκεται ἕνας λαός ἀπό τήν ἱστορία του.

Ἡ Μικρασιατική καταστροφή ἤ ὁ Ἐμφύλιος μετά τήν γερμανική κατοχή

ἦταν ἀποτέλεσμα διχασμοῦ καί διάσπασης τῆς ἐνότητας τῶν Ἑλλήνων.

Σήμερα, πρέπει μέ κάθε τρόπο νά ἀποφύγουμε ὠς Ἕλληνες, ἕναν νέο διχασμό.

________

Παρακαλοῦμε, διαδῶστε καί κοινοποιεῖστε

________

A. Σύνδεση μέσω YouTube 3

Γιά σύνδεση μέσω YouTube, πιέστε τoν παρακάτω σύνδεσμο

ΝΕΟ ΚΑΝΑΛΙ YOUTUBE 3

B. Σύνδεση μέσω Facebook

Γιά σύνδεση μέσω Facebook, πιέστε τoν παρακάτω σύνδεσμο

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ FACEBOOK

Γ. Σύνδεση μέσω Ζοοm

Προϋπόθεση συμμετοχής, μόνο με ανοικτές κάμερες, πιέστε τoν σύνδεσμο

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ZOOM

Δ. Σύνδεση μέσω Τwitch

Γιά σύνδεση μέσω Τwitch, πιέστε τoν παρακάτω σύνδεσμο

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ TWITCH